Nelu Marin, consultant tehnic Agricover, despre schema de tratament pentru floarea soarelui

În luna iulie, colegul nostru Nelu Marin, consultant tehnic Agricover, a mers la societatea Pino Star, din județul Tulcea pentru a vedea rezultatul produselor Agricover aplicate la lotul demonstrativ de floarea soarelui.

Schema de tratament propusa de compania Agricover pentru cele 20 de hectare de floarea soarelui a fost următoarea:

  • Erbicid aplicat înainte de semănat – Spectrum în doză de 1,2 l/ha. Se poate observa in filmare faptul că avem o cultură foarte curată.
  • În timpul vegedației, după răsărit, s-a aplicat produsul Element în doză de 1,2 l/ha, iar în stadiul de 2-4 frunze ale culturii de floarea soarelui s-a aplicat produsul Mox în doză de 1,25 l/ha.

Toate cele trei erbicide folosite pentru acest lot de floarea soarelui, respectiv Spectrum, Mox și Element, sunt produse distribuite în România doar de compania Agricover.

În cadrul acestui lot s-a folosit produsul Amino Bor – biostimulator pe bază de aminoacizi liberi cu rol de îmbunătățire a creșterii vegetative a plantelor. Produsul furnizează cantitatea de aminoacizi necesară dezvoltării plantelor, stimulează înfloritul, dezvoltarea plantei, formarea fructelor și a semințelor. De asemenea, corectează carențele de bor și eventuale cerințe suplimentare ale diferitelor specii de plante, favorizând sinteza proteinelor, ajută planta să treacă peste fazele critice din perioada de vegetație.

Amino Bor ajută la regenerarea plantei după diferite accidente climatice sau condiții meteo nefavorabile, precum și accidente de altă natură cum ar fi: fitotoxicitatea la diferite erbicide, seceta, temperaturi scăzute în timpul perioadei de vegetație. Acest produs se aplică în doză de 1,5 l/ha și poate fi folosit de la răsărirea plantelor până la înflorire, și chiar la formarea semințelor și a fructelor.

Ca îngrășământ foliar în cadrul acestui lot demonstrativ s-a aplicat produsul Plonvit Active Oleaginoase – un îngrășământ foliar cu un conținut echilibrat de microelemente sub formă chelatată. Acest produs are un conținut crescut de Bor și Mangan. Borul este singurul element cu rol structural ajutând la formarea peretelui celular și previne apariția bolilor fiziologice. Manganul intensifică fotosinteza și influentează în sens pozitiv absorbția azotului. Plonvit Active Oleaginoase în cadrul acestui lot demonstrativ s-a aplicat în doză de 3l/ha.

Luați în calcul pentru tehnologia culturii florii soarelui aceste două produse: Plonvit Active Oleaginoase în doză de 3 l/ha și Amino Bor în doză de 1,5 l/ha.